Fırın sütlaç, çok sevdiğim tatlılardan bir tanesidir. Dışarıda yediklerimin genelde şeker içeriğinin çok fazla olmasından ötürü evde kendim yapıp yemeyi tercih ettiğim bir tatlı. Yapılışı da çok kolay. Dikkat edilmesi en önemli unsurlar bir tanesi pirinç. Bazıları fırın sütlaç yerken pirinçlerin içerisinde iyice kaybolmasını isterken bazıları da benim gibi çok az diri kalmış ve iyice yumuşamamış ağza gelen büyük pirinçler tercih eder. Bu sebeple siz hangi gruba giriyorsanız ona göre tarifi kendinize göre uyarlamalısınız. Ağzınıza çok fazla pirinç gelsin istemiyorsanız kırık pirinç kullanmayı tercih edebilirsiniz.

fırın_sütlaç_tarifi

Diğer en önemli unsur ise şeker miktarı. Bal gibi bir tatlı tüketmeyi tercih etmediğimden ötürü ben yarım su bardağı şeker koymayı tercih ettim. Normalde 1 litre süte 1 su bardağı toz şekerdir ölçü. Siz şeker miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Fırın sütlacın içerisinde damla sakızı olması şart değil. İstenirse içerisine az miktarda konabilir. Eğer evde sakız reçeliniz varsa ve değerlendirmek istiyorsanız sütlaç yaparken içerisine çok az bir miktar koyabilirsiniz.

Fırın_sütlaç_tarifi

Yumurta ile problemi olanlar, sevmeyenler yumurta kullanmak zorunda değiller. Sütlaç yaparken dikkat edilmesi en önemli konu ise sütlacın kıvamı. Sütlaç ne çok sulu ne çok katı olmalı.

fırın_sütlaç_tarifi

Malzemeler
Tarifi Yazdır
Kişi sayısı
6 kişilik
Kişi sayısı
6 kişilik
Malzemeler
Tarifi Yazdır
Kişi sayısı
6 kişilik
Kişi sayısı
6 kişilik
Malzemeler
Kişi sayısı: kişilik
Yapılışı
  1. Pirinci yıkayıp, haşladıktan sonra bir kenarda süzün.
  2. Süt, vanilin, şeker, sakızı kaynatın. Sürekli karıştırmaya özen gösterin.
  3. İçerisine haşlanmış pirinçleri katıp bir taşım daha kaynatın.
  4. Ayrı bir kapta nişastayı bir miktar (4-5 yemek kaşığı oda sıcaklığındaki) suda karıştırın. İyice çözülsün. Bir kenarda yumurta sarısını iyice çırpın ve daha sonra çözünmüş nişastanın içerisine atın. Yumurtadan rahatsız oluyorsanız eğer kullanmak zorunda değilsiniz.
  5. Sulandırılmış nişastayı sütlacın içerisine yavaşca karıştırarak ekleyin (yumurtanın pişmemesi için sütlaçtan az az alarak önce hafif ılınmasını sağlayın) ve nişastanın şişmesi için, az bir zaman hafifçe kaynatın. Sütlaç biraz kıvam almalı ama çok koyu olmamalı asla.
  6. Sütlacınızı fırına dayanıklı kaselere aktarın ve 225 dereceye ısıtılmış olan fırının üst katına yerleştirin. Kaseler, fırın tepsinin içerisinde yarılarına gelecek şekilde su bulunmalıdır. Kızarıncaya kadar pişirin, soğumaya bırakın. Soğuyunca buzdolabına kaldırın. Afiyet olsun.