Eğer yolunuz Bozcaada’ya düşerse, ki mutlaka düşsün; sizi burada mutlu edecek onlarca güzel şey ile karşılaşacağınızdan eminiz. Adada zaman geçirmek oldukça keyifli. İlk defa ziyaret edeceklere buranın kesinlikle büyülü bir atmosfere sahip olduğunu ve insana bağımlılık yaptığı konusunda uyarmak isteriz. Bu sebeple, Bozcaada’nın tadını doyasıya çıkartmanız için en azından bir beş gününüzü adada geçirmenizi tavsiye ediyoruz. Gelelim Bozcaada’daki yemek olayına; bizim gibi internette muhteşem yorumlara kanıp, hayal kırıklığı yaşamanız olası. Ayrıca adadaki restoranlardaki fiyatlar çokta uygun değil. Bozcaada’daki yemek deneyimlerimize kısa kısa değineceğimiz bu yazımızdaki çoğu mekan hakkındaki detaylı yorumlarımıza web sitemizde bulabilirsiniz.

BOZCAADA’DA KAHVALTI MEKANLARI

1) RENGİGÜL KONUKEVİ

Adaya bağ bozumu zamanında gittiğimiz için Rengigül’e haftalar öncesinden rezervasyon yaptırdık. “Bir Eylül Meselesi” filminden sonra Rengigül Konuk Evi baya popüler olmuş durumda. Bozcaada’ya yolu düşen çoğu insan buraya konaklamak veya kahvaltı etmek için mutlaka uğramaya çalışıyor.

rengigül-reçel

Rengigül kahvaltısı hakkındaki detaylı yazıya ulaşmak için lütfen tıklayınız.

2) PATİSKA BAĞEVİ

Çok geniş bir bahçeye sahip olan Patiska’da kahvaltı yapmak çok keyifli. Kahvaltıda kullanılan tüm sebze-meyveler bahçeden masanıza geliyor. Ekmekler ise, sosyal medyada binlerce takipçisi olan meşhur ada ekmeğinin yaratıcısı Alishiro’ya ait.

patiskabağevi-kahvaltı-bozcaada

Patiska Bağevi kahvaltısı hakkındaki detaylı yazıya ulaşmak için lütfen tıklayınız.

3) ASUDE ADA

Bozcaada merkezde bulunan kırmızı ve beyaz ve renklerin ağırlıklı olduğu Asude Ada’yı farketmemek mümkün değil.

asude-bozcaada

Asude Ada hakkındaki detaylı yazıya ulaşmak için lütfen tıklayınız.

4) LALEZAR KAHVALTI SALONU

Bozcaada’da kahvaltı yapabileceğiniz mekanlardan biri de Lalezar Kahvaltı Salonu. Hemen merkezde Cabalı Meyhane’nin yanındaki sokakta bulunuyor. Serpme kahvaltıları oldukça doyurucu. Mekan sahibinin merkezde reçel tezgahı var. Reçel alırken tanışmıştık sonra kahvaltıcı da denk gelince mekanın kendisine ait bir aile işletmesi olduğunu öğrendik. Kahvaltıda diğer standart reçellerin yanında cabernet üzümünden yapılan reçelden servis ediyorlar. Biz çok beğendik. Fotografta hemen zeytinlerin yanında bulunan reçel. Mutlaka siz de tadına bakıp, deneyin.

patlıcanlı börek-lalezar kahvaltı salonu-bozcaada

lalezar_bozcaada_kahvaltı

5) SARMAŞIK HAMUREVİ

Sarmaşık Hamur Evi’nde kişi başı kahvaltı ücreti 20₺. Ekstra olarak patatesli gözleme (7₺) söyledik.

IMG_3181

BOZCAADA’DA AKŞAM YEMEĞİ

1) İNSULARES BOZCAADA

Adaya özgü tatlardan biri olan deniz kestanesi, namıdiğer kirpi yemek için durağımız İnsulares Bozcaada oldu. En az bir gün önceden sipariş vermeniz gereken deniz kestanelerini taze tüketmek oldukça önemli.

denizkestanesi-insulares-bozcaada

İnsulares hakkındaki detaylı yazıya ulaşmak için lütfen tıklayınız.

2) ADA’M BOZCAADA

Sosyal medyadan Ada’m Bozcaada hakkındaki paylaşımları takip ettiğimiz için mekanın mezelerinin meşhur olduğunu önceden biliyoruz. Büyük bir beklentiye gittiğimiz mekanın menüsünü görünce tam bir İspanyol tapas restoranı gibi olduğunu anlıyoruz. Ağırlıklı olarak meze ve tadımlıklar servis ediliyor. Soğuklar, salatalar, erişteler, sıcaklar ve tatlılardan oluşuyor menüsü.

ada'm-bozcaada

Ada’m Bozcaada hakkındaki detaylı yazıya ulaşmak için lütfen tıklayınız.

3) VAHİT’İN YERİ

Bozcaada’nın en ünlü plajlarından biri olan Ayazma’nın hemen yanı başında bulunan Vahit’in Yeri’ne gidiyoruz akşam yemeği için. Menümüzde kabak çiçeği dolma (10₺), ahtapot salatası (22₺), lakerda (22₺), karides güveç (22₺), Girit ezme (10₺), deniz börülcesi (10₺), acılı ezme (8₺), şakşuka (8₺) var. Mezelerden ana yemeğe yer kalmıyor haliyle. Genel olarak yediklerimizi başarılı bulduk. Adada başka bir mekanda da denemiş olduğumuz Girit Ezme burada daha iyi hazırlanmıştı. Karides güveç idare eder. Özellikle ahtapot salatası çok lezzetli. Manzaraya karşı yemek keyfi sunan salaş ve temiz bir mekan.

Vahit'in Yeri_Bozcaada

4) CABALI MEYHANE

Bazen büyük beklentiyle gittiğiniz mekanlarda hayal kırıklığı yaşayabiliyorsunuz. Bozcaada’da gittiğimiz balıkçılarda bu durumu fazlası ile yaşadık. En son duraklarımızdan Cabalı Meyhane diğerlerine kıyasla hem servis anlamında hem de lezzet anlamında yüzümüzü güldürmeyi başardı. Burada en çok beğendiğimiz ortak yemek “Damla Sakızlı Enginar” (13₺) oldu. Hafif damla sakızı aroması enginara çok hoş bir lezzet katmış. Levrek marine (20₺) çok sevmemize rağmen çoğu mekanın bu mezeyi hardala boğması hoşumuza gitmeyen bir durum. Yine de çok hardal tadı çok yoktu, lezzetliydi.

cabalı_bozcaada

Sol alt tarafta bulunan “Avukmalı Patlıcan” (12₺). Cabalı ismi nereden geliyor peki? Rakı içmenin pek çok ritüeli var. “Caba” bir meyhane terimi ve geleneği. Diyelim ki 35lik rakı sipariş verdiniz, bundan 2 küçük rakı çıkar ve geriye kalan 3 cl artan rakı ise meyhanede çalışanın payıdır. “Bu da cabası” diye mekana ikram edilir. Var mı bu geleneği sürdürenler?

cabalı_meyhane_bozcaada

BOZCAADA ESNAF LOKANTALARI

1) ŞÜKRÜ USTA

Bozcaada’da esnaf lokantası olarak hizmet veren Şükrü Usta’da tercihimizi enginar (10₺), patlıcan kızartma (8₺) ve sarma-kabak çiçeği dolmasından (10₺) yana kullandık. Adada diğer yerlerle karşılaştırdığınızda daha makul fiyatlara yemek yiyebileceğiniz bir mekan. Yer bulabilirseniz burada yemek yemenizi tavsiye ederiz. Yediklerimizin hepsi lezzetliydi. Özellikle kabak çiçeği dolmasının çok yağlı servis edilmesi bizi rahatsız eden bir konu. Burada öyle bir durum ile karşılaşmadık. Enginar ise oldukça keyifliydi.

Şükrü_Usta_Bozcaada

2) BOZCAADA GÜVEÇ LOKANTASI

Bozcaada’da Şükrü Usta’dan sonra uğradığımız bir diğer bir esnaf lokantası ise Güveç Lokantası. Bir arkadaşımızın önerisi ile gittiğimiz bu mekan self-servis çalışıyor. Yemekler hakkında servise bakan çalışanlarından bilgi almak istediğimizde oldukça olumsuz bir tavırla karşılaştık. Hiç yakıştıramadık. Şükrü Usta’da daha güler yüzlü bir hizmet aldığımız kesin. Yediğimiz yemeklerin lezzeti yerindeydi, fiyatlar diğer mekanlara nazaran daha uygun ama müşteriye yaklaşım 0.

bozcaada_güveç_lokantası

BOZCAADA’DA MUTLAKA UĞRAMANIZ GEREKEN YERLER!

1) ÇİÇEK PASTANESİ

Bozcaada’nın sembolü haline gelen Çiçek Pastanesi’ne uğramadan kesinlikle geri dönmemelisiniz. Zaten adada hemen hemen herkesin elinde Çiçek Pastanesi’ne ait torbalarla gezindiğini göreceksiniz. Kocaman bir çınar ağacının gölgesinin yer alan pastanede sabahları kahvaltı da veriliyor. Geleneksel tatları; damla sakızlı, bademli Kavala Kurabiyesi (Tenedos Kurabiyesi), damak çatlatan ve Hacı Tahir kurabiyeleri. Kurabiyeleri gerçekten çok lezzetli. Özellikle damla sakızlı kurabiyeler pişerken bütün adayı sarıp sarmayan o mis kokan damla sakızı aklınızı başınızdan almaya yeter. Adadan ayrılırken sevdiklerinize bu kurabiyelerden alarak onları mutlu edebilirsiniz.

çiçek_pastanesi_bozcaada

Çiçek Pastanesi’nin ada dondurmaları ile serinlemeyi unutmayın. Vişne, incir ve muz-bal-badem üçlüsünü denedik. Özellikle muz-bal-badem kesinlikle denenmeli.

çiçek_pastanesi_kurabiye

Lavantalı dondurma için kaç gün bekledik bilemezsiniz. Her gün Çiçek Pastanesi’ne uğrayıp lavantalı dondurmanın olup olmadığını sorduk. Denk gelirseniz denemeden geçmeyin.

lavantalı_dondurma_bozcaada

2) ÇINARALTI CAFE

Kocaman çınar ağacının altındaki masalara oturup güzel bir Türk kahvesi içmek ve soluklanmak için buraya gelin derim. Maalesef, yaz aylarında çok yoğunluk yaşandığı için servis konusunda aksaklıklar çıkabiliyor.

çınaraltı cafe_bozcaada

3) ADA CAFE

Kırmızı küçük masalarıyla dikkatleri üzerine çeken bu sevimli cafe, Bozcaada’nın sembolü haline gelen gelincik şerbeti ile ünlü. Lezzet anlamında pek bir numarası olmayan gelincik şerbeti yaz aylarında tüketilebilecek ferahlatıcı bir şerbet. Ada Cafe’de, gelincik şerbeti, soda ve limondan oluşan “Ge-zoz” içeceğini denedik. Yanında ise gelincikli kurabiyeler var. Anlayacağınız üzere gelinciğe doyacağınız bir cafe burası. Menüde gelincikli rakı bile gördüm. Meraklısına duyurulur!

bozcaada

gelincikli_kurabiye